Un bărbat din Vicovu de Sus, crescător autorizat de prepeliţe, încearcă, pentru al doilea an consecutiv, să-i convingă pe mai marii Ministerului Agriculturii că prepeliţa este o pasăre. Acesta nu face deloc glume cu responsabilii de la minister, ci se confruntă cu o problemă cât se poate de serioasă. Deşi, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava se oferă subvenţii pentru bunăstarea păsărilor, dosarul său a fost respins pentru că prepeliţa nu este trecută pe lista păsărilor din Hotărârea de Guvern.
Subvenţii pentru bunăstarea păsărilor, nu şi a prepeliţelor
Vicoveanul Ioan Buzduga şi soţia sa cresc în momentul de faţă peste 2.000 de prepeliţe. Sunt crescători autorizaţi de prepeliţe, ouăle acestor păsări fiind cumpărate pentru tratarea a numeroase afecţiuni.
După ce a făcut investiţii în micro-ferma sa (filtre de apă de ultimă generaţie, care permit asigurarea apei pentru păsări fără nici un contact extern cu factorii patogeni, un sistem care asigură o temperatură constantă de 24 de grade Celsius, lumină, ventilaţie etc.), Ioan Buzduga s-a gândit că ar putea să beneficieze şi el de fondurile oferite prin HG 838/2010, privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor. Prima dată a încercat să-şi depună dosarul în 2011. A aflat cu stupoare că prepeliţa nu figurează printre păsările pentru care se pot lua subvenţii, deşi el a investit într-o fermă ca orice alt crescător.
Explicaţiile din manual că prepeliţa este pasăre nu au fost un argument suficient
Au urmat memoriile către Ministerul Agriculturii.
După ce au cerut respectuos să fie trecute şi prepeliţele în hotărârea de guvern pentru a beneficia de ajutorul financiar, soţii Buzduga au venit şi cu explicaţii: „În clasa păsări, fosanidele s