Guvernul are aşteptări mari de la cele mai importante companii din România fie că este vorba despre listarea unor pachete de acţiuni pentru anul viitor, dar şi din cedarea acţiunilor de la Rompetrol în acest an.
Guvernul aştepta peste 2 miliarde lei (448,2 mil euro) din listarea unor pachete de acţiuni la OMV Petrom (SNP), Romgaz şi vânzarea CupruMin, amânate pentru anul viitor, dar mizează încă să încaseze în acest an 704 milioane lei (155,9 mil euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol (RRC)
În lipsa veniturilor luate în calcul să fie încasate în acest an din listarea pe bursă a unui pachet de acţiuni Petrom de 9,84% din capitalul companiei şi de 15% din titlurile Romgaz şi pe fondul licitaţiilor eşuate la CupruMin şi Oltchim, sumele totale colectate de stat din privatizare au scăzut de la 4,2 miliarde lei prognozate iniţial la 2,9 miliarde lei. Din încasările totale, jumătate (1,5 miliarde lei) reprezintă bani obţinuţi din dividende, relevă un document guvernamental citat de Mediafax.
Sursa citată avansează anul 2013 ca termen pentru finalizarea procedurii de vânzare a pachetelor de acţiuni la Petrom şi Romgaz şi relevă că statul se bazează să încaseze chiar în acest an 704 milioane lei din vânzarea pe bursă a pachetului minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.
Anul trecut, Guvernul a încercat să vândă tot pe bursă 9,84% din acţiunile Petrom, dar a amânat tranzacţia după ce a primit un preţ mai mic decât cel preconizat, preşedintele Traian Băsescu declarând recent că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România "nu va mai vinde cei 10% din Petrom", fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.
Oferta pentru vânzarea pachetului de acţiuni la Petrom a eşuat în luna iulie a anului trecut. Raportat la preţul maxim cerut de stat, oferta era evaluată l