Procesul de dezintermediere bancară a rămas relativ moderat în Europa Centrală şi de Est (ECE), fiind atenuat de intrările de capital de portofoliu şi de dublarea fondurilor europene intrate în ţările din regiune, în ultimii trei ani, se arată într-un studiu al Erste Group. În condiţiile în care statele ECE au reuşit, în mare parte, să îşi reducă necesarul de finanţare externă, regiunea a devenit mai puţin vulnerabilă la încetinirea intrărilor de capital, potrivit raportului. Analiştii Erste atrag, însă, atenţia că faptul că structura capitalului străin s-a schimbat prezintă riscuri, în cazul în care are loc o vânzare rapidă a portofoliilor, la nivel global, în timp ce reorientarea alocărilor dinspre sectorul privat înspre cel public poate să submineze creşterea economică.
Analiza vizează şase ţări, respectiv Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România.
Procesul de dezintermediere al băncilor din ECE a totalizat 8,6 miliarde dolari (0,8% din PIB-ul regiunii) în al doilea trimestru al anului, respectiv de 45 miliarde dolari (4% din PIB) între al treilea trimestru al anului trecut şi al doilea trimestru al acestui an, se arată în studiu. "Dacă analizăm contextul mai larg în care băncile europene se confruntă cu o presiune imensă pe partea de reglementare şi cu cel mai amplu proces de dezintermediere de la căderea Lehman, aceste valori rămân temperate şi la un nivel mult mai redus comparativ cu procesul de dezintermediere cu care se confruntă ţările periferice ale zonei euro, care s-a ridicat la 600 miliarde USD, respectiv 14,9% din PIB", a declarat Juraj Kotian, director cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE în cadrul Erste Group.
Ţara noastră a înregistrat 15% din totalul ieşirilor din regiune în perioada T3 2011-T2 2012, plasându-se pe locul patru la nivelul ECE, potrivit Erste.
Eugen Sinca, analist în cadrul BCR, precizează că pr