Nu puţine au fost cazurile la Braşov în care blocuri întregi s-au trezit fără apă şi căldură, fiindcă administratorul asociaţiei s-a făcut nevăzut cu banii. Reprezentanţii Serviciului de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Braşov au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că neimplicarea în activitatea asociaţiei de proprietari îi poate costa foarte scump.
Aceştia au şi câteva exemple în acest sens de administratori de asociaţii care au „uitat” să mai plătească facturile, după ce au încasat banii de la locatari. Astfel, nu de puţine ori, blocuri întregi au rămas fără căldură, fără curent pe scară sau, cel mai grav, fără nici un strop de apă potabilă. „Sunt mulţi care consideră că dacă îşi achită întreţinerea nu mai au nici o treabă şi nu îi interesează de hotărârile care se iau în adunările generale sau să urmărească, dacă, într-adevăr administratorul achită la timp facturile la furnizori, astfel ca pe urmă să nu se trezească că trebuie să plătească din nou aceeaşi bani”, a explicat Claudia Urdea, şeful Serviciului de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari.
Rămân cu banii luaţi!
Astfel, din cauza nepăsării locatarilor „tunurile” în bugetul asociaţiei sunt iminente, iar, apoi, banii sunt greu de recuperat chiar şi cu ajutorul instanţei. Un exemplu dat de reprezentanţii municipalităţii este al unui administrator care a delapidat asociaţia, a fost găsit vinovat, dar, pentru că nu avea bunuri în proprietate pentru a fi executat, singura măsură ce a putut fi impusă de instanţă a fost de a-i pune poprire pe pensie, care nu poate fi mai mare de o treime din venit, astfel că locatarii îşi vor recupera prejudiciul după câţiva ani buni. Un alt exemplu, este dintr-o asociaţie unde erau doar câţiva restanţieri, dar, cu toate acestea Companie Apa a închis robinetul la tot blocul. „De fapt, administratorul a încasat banii d