Partidele politice intră, de vineri, în campanie electorală iar competiţia de anul acesta este marcată de o premieră. Nu vor exista confruntări directe între lideri politici care să joace rol de locomotivă. Până anul acesta, oferta fiecărui partid era personalizată. Între 1990 şi 2004, alegerile parlamentare se suprapuneau cu cele prezidenţiale.
Confruntările televizate ale candidaţilor pentru postul de preşedinte deveneau principalele evenimente din campanie. 2008 a fost primul an în care scrutinul legislativ nu s-a suprapus cu cel prezidenţial. Partidele au defilat, în campanie, cu candidaţii la postul de premier. Theodor Stolojan (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL) s-au duelat la televizor, prezentând publicului oferta partidelor la nivel naţional. De ce nu se prefigurează o astfel de confruntare anul acesta? USL a anunţat că îl sprijină pe Victor Ponta pentru un nou mandat de premier, dar ARD nu şi-a desemnat un pretendent pentru acest post.
„Nu are rost să vindem blana ursului din pădure", a fost explicaţia oferită de liderul PDL, Vasile Blaga. Democrat-liberalul Adriean Videanu l-a provocat pe Victor Ponta la o dispută televizată pe teme economice. Ponta a pus, însă, o condiţie greu de îndeplinit: Videanu să fie desemnat, oficial, candidatul ARD la postul de premier. În absenţa unei astfel de decizii, confruntările politice se mută în colegii. Şi la acest capitol, duelurile autentice sunt rare. Disputa din Gorj, dintre premierul Victor Ponta şi liderul PPDD, Dan Diaconescu, este una dintre excepţiile care confirmă regula. Lideri precum Crin Antonescu (PNL) sau Vasile Blaga (PDL) şi-au asigurat colegii confortabile în Teleorman, respectiv Timiş.
CALCULELE PARTIDELOR
Ei candidează în zone dominate de primarii propriilor formaţiuni, iar adversarii politici nu le-au desemnat contracandidaţi periculoşi.