Pentru atenuarea scumpirilor, Banca Naţională a trecut la întărirea politicii monetare printr-o gestionare mai strictă a lichidităţilor
Decizia se suprapune unei restrângeri a consumului care deja previne o majorare necontrolată a preţurilor
Riscul luat în calcul de BNR este acela ca deficitul de cerere să fie adâncit cu costul frânării creşterii economice
Banca Naţională a României a început deja întărirea politicii monetare după avansul preţurilor din ultimele luni, potrivit declaraţiilor de ieri ale şefului instituţiei, Mugur Isărescu. Deocamdată BNR nu are în vedere decât restrângerea lichidităţii prin limitarea volumului operaţiunilor monetare de tip repo prin care asigură finanţare pe termen scurt băncilor comerciale.
Decizia vine în condiţiile în care scumpirile au revenit din această toamnă, iar indicele preţurilor de consum măsurat de Statistică a consemnat în septembrie a.c. o creştere anualizată de 5,33%, ieşind în afara coridorului de variaţie ţintit de BNR. Autoritatea de politică monetară prognozează o inflaţie de 5,1% pentru anul în curs.
Demersul de întărire a politicii monetare, iniţiat la un an de la demararea unui trend de tăiere de dobânzi întrerupt în primăvară, nu survine ca urmare a creşterilor de preţuri din lunile precedente, considerate de banca centrală ca având caracter tranzitoriu, ci pentru a preîntâmpina crearea de aniticipaţii inflaţioniste la nivelul actorilor din economie, a explicat Isărescu.
"Seceta" de bani pe care BNR o are în vedere are şi un risc pe care oficialii instituţiei îl au în vedere, respectiv acela de a constrânge încă şi mai mult cererea internă, cu efecte negative asupra creşterii economice. Analizele băncii centrale indică existenţa unui deficit de cerere agregată la nivelul economiei româneşti peste nivelul prognozat anterior care oricum va constitui o frână pentru orice