Astazi, carnea a devenit un aliment de baza, indispensabil, putandu-se vorbi chiar de un supraconsum. Contrar a ceea ce se se poate crede, judecand dupa situatia prezenta, consumul zilnic de carne reprezinta un obicei relativ recent in Europa.
Inainte de secolul al XIX-lea, carnea reprezenta un lux in alimentatia oamenilor. In functie de zonele in care locuiau, taranii se hraneau in principal cu terci de ovaz, turte de mei, leguminoase, lapte. Chiar si cei din zonele de munte, care cresteau oi, isi permiteau rareori sa imputineze turmele, preferand sa foloseasca laptele si lana, aflam din Regimes.net.
Secolul al XIX-lea a fost marcat mai degraba de avantul cultivarii cerealelor, decat de cresterea animalelor pentru carne. Painea isi face simtita prezenta pe masa taranilor, insa carnea ramane in continuare o delicatesa, rezervata doar meselor festive.
La inceputul secolului al XX-lea, consumul regulat de carne era caracteristic doar bogatasilor, insa nu va mai dura mult si dezvoltarea economica va asigura un acces mai facil la un asemenea "produs de lux".
Explozia consumului de carne intervine la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o perioada marcata de crestere economica. In aceasta epoca glorioasa, care se distinge prin aparitia televizorului si a masinii, carnea "se democratizeaza", regasindu-se pe aproape toate mesele. A manca carne in fiecare zi nu mai reprezenta un lux.
Aparitia supermarket-urilor, echivalenta cu supraconsumul de carne
Cresterea economica continua cu viteza. A face carnea accesibila nu mai este suficient, producatorii si comerciantii impulsioneaza tot mai mult consumul. Aparitia supermarket-urilor, cu numeroasele lor promotii, marcheaza un punct de cotitura, cel al supraconsumului de carne.
Astazi, nimic nu mai pare a impiedica carnea sa se regaseasca in