Locuitorii Slimnicului, sat din imediata vecinătate a Sibiului, refuză să se racordeze la noua rețea de canalizare din sat. Stația de epurare stă nefolosită, asemeni celei dintr-un alt sat care a fost prădată înainte de punerea în funcțiune.
Aproximativ două milioane de euro au fost investite în ultimii ani, din fonduri europene, în rețelele de apă și canal, plus stații de epurare, care să deservească locuitorii satelor Slimnic și Șeica Mare, din județul Sibiu. Până acum, banii au fost investiți degeaba.
Nu vor și pace!
În Slimnic (foto), întreg proiectul stației de epurare, care conține și rețeaua de canalizare, a costat aproximativ un milion de euro. Stația însă nu poate funcționa pentru că localnicii pur și simplu nu au vrut, până acum, să se racordeze. ”Stația are o capacitate mare de funcționare și la ora actuală pur și simplu nu avem destui oameni conectați. Suntem undeva la 35 la sută și ar fi nevoie de cel puțin 65-70 la sută. Noi ne-am gândit și trecem la Apă-Canal Sibiu (operator regional – n.r.), vrem ca în perioada următoare să avem niște discuții cu cei de acolo. Până atunci, nu avem ce face”, a declarat primarul din Slimnic, Ioan Șurean.
Hoții au lăsat un sat fără noua stație
În Șeica Mare, problema este și mai greu de digerat. Stația de epurare de acolo, care a fost construită în cadrul unui proiect tot pe fonduri europene, de aproximativ 3,6 milioane de lei, a fost prădată de hoți. S-au furat echipamente și piese esențiale pentru funcționarea staţiei, iar acum primăria nu prea are bani pentru a le înlocui. Prin urmare stația nu poate funcționa, au constatat autoritățile județene.
Rezultatul: poluarea continuă
Conducerea Sistemului Hidrotehnic Mediaș, în aria căruia intră satele Slimnic și Șeica Mare, arată că problemele riscă să se agraveze. ”Rețelele de canalizare fiind fina