Bacşişul primit de chelneri ar putea fi trecut pe nota de plată din restaurante, dacă Ministerul Finanţelor aprobă propunerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Iniţiativa a provocat reacţii pozitive în rândul unor patroni de localuri, care consideră că, în acest fel, ar putea controla mai bine veniturile firmei, dar şi nemulţumiri în cazul altor proprietari, clienţi şi chiar angajaţi, pe motiv că se încarcă factura, ceea ce ar putea scădea consumul.
Iniţiativa ANAT, de legalizare a bacşişului, are ca argument fiscalizarea „atenţiei” primite de chelneri, stabilită generic undeva la 10% din consumaţie, iar astfel statul va încasa mai multe taxe şi impozite.
Propunerea a iscat mai multe reacţii negative, pe motiv că această măsură va scădea veniturile chelnerilor. “Dacă îl legalizează, îl şi impozitează şi, în loc să ia 10 lei, chelnerul va lua doar 5 lei. Această măsura ar lovi rău de tot în angajaţi şi nu suntem de acord cu ea”, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), consideră şi el că pot fi găsite variante mai bune prin care să crească încasările bugetare: “Înainte să fiscalizăm bacşişul, ar trebui să încercăm să fiscalizăm toate ţigările şi petrolul care intră în ţară. Ar trebui mai întâi să ajutăm economia să meargă atât de bine încât restaurantele să aibă vânzări şi abia apoi să punem bacşişul chelnerilor pe nota de plată.”
URL scurt: http://alba24.ro/?p=141012
Bacşişul primit de chelneri ar putea fi trecut pe nota de plată din restaurante, dacă Ministerul Finanţelor aprobă propunerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Iniţiativa a provocat reacţii pozitive în rândul unor patroni de localuri, care consideră că, în acest fel, ar putea controla mai bine veniturile firmei