Nu este întîmplător că multe dintre premiile literare sunt decernate în perioada care precede Crăciunul şi sărbătorile de iarnă, pentru că pe ansamblul unui an lunile noiembrie şi decembrie înregistrează cele mai multe vînzări de cărţi.
Pentru Franţa există şi date precise în acest sens: aceste ultime două luni înseamnă 22 la sută din cifra de afaceri a librarilor pe întregul an, precum şi 19 la sută din volumul de vînzări pe un an. In spatele premiilor literare se află deci tot felul de cifre. Premiul Nobel, cel mai rîvnit dintre toate premiile literare, dotat cu 900 000 de euro, îl poate transforma în milionar pe fericitul laureat, pentru că stimulează vînzările pe întreaga planetă. Există însă şi premii mai puţin sonore, ca prestigiu, dar bine garnisite la nivelul recompensei financiare.
Premiul spaniol Planeta este dotat, de exemplu, cu 600 000 de euro. In ce priveşte premiul Goncourt, el rămîne oarecum paradoxal pentru că laureatul primeşte doar un cec de 10 euro. In medie, însă, un roman care a avut premiul Goncourt se vinde în 380 000 de exemplare, ceea ce, spun agenţii specializaţi, înseamnă cel puţin 570 000 de euro pentru autor. Iată, pentru amatorii de cifre, şi alte statistici: romanele care au obţinut premiul Renaudot s-au vîndut în medie în 220 000 de exemplare iar romanele care au avut premiul Femina în 155 000 de exemplare. In Franţa există în jur de 2000 de premii literare, dar aproximativ 15 sunt cu adevărat importante şi stimulează vînzările. In lunile noiembrie şi decembrie înfloresc tot felul de banderole pe cărţile expuse pe standurile librăriilor cu menţiunea: “premiul Goncourt al liceenilor”, sau “marele premiul al cititoarelor revistei Elle”, sau “premiul librarilor”, sau “premiul pentru roman al Academiei franceze”, sau “premiul Médicis”. Aceste ultim premiu l-a avut, cu cîţiva ani în urmă, scriitorul român Norman Manea car