Romania a devenit dependenta de banii de la FMI, astfel ca intentia autoritatilor romane de a incheia un nou acord nu mai mira pe nimeni. Cum expertii organismului finantator obisnuiesc sa impuna politicile economice acolo unde dau imprumuturi, urmeaza - tineti-va bine - noi masuri de austeritate!
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu, citat de DailyBusiness.ro.
El a afirmat joi, la intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, ca "Romania are o situatie stabila", pentru ca nu avem criza din Grecia sau Spania.
Dar mediul de business nu priveste lucrurile cu acelasi optimism.
“Si despre mort poti sa spui ca este intr-o situatie stabila. Mai bine spus, suntem la un nivel atat de scazut incat mai rau de atat nu se poate”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Potrivit analistilor economici, intentia semnarii unui nou acord era de anticipat. “Cand dovedesti ca nu esti capabil sa te descurci si altfel, sa te imprumuti e cel mai usor, nu te doare capul”, afirma analistul Cristian Dinulescu.
Incapabile sa adune mai multi bani din taxe din impozite, sa privatizeze firmele de stat, sa atraga fonduri europene si investitori straini, autoritatile romane au ales cea mai simpla solutie – sa se imprumute, spun expertii.
“Nici nu cred ca isi punea cineva problema sa fie gasite alte variante. Suntem cel mai mare datornic al FMI si ei decid, practic, la Bucuresti. Asa ca semnarea unui acord era de anticipat”, a afirmat economistul Eduard Pastia.
"E o vorba - cine plateste, comanda si muzica. Asa ca, sa