Politicienii promit marea cu sarea, mai ales acum in campanie electorala. Se vorbeste despre reforme, paradigme, curriculum sau MCV, bugete si fonduri europene. Un demers jurnalistic simplu, realizat de 7est la o scoala sateasca din Iasi, arata insa discrepantele enorme dintre societate si discursul politicienilor. Copii de 13 - 14 ani traiesc intr-o saracie lucie care nu le-a permis nici macar vizitarea unui oras. Sunt unii care nici macar n-au iesit vreodata din comuna natala. Perceptia despre lume e formata din fata televizorului. Pentru a le proteja identitatea, am decis sa nu publicam nici numele scolii si nici pe cel al comunei. Testul a fost realizat intr-o localitatea aflata la 50 km de Iasi.
„Se prezinta Jurnalul” Cu toate ca unii dintre copii nu au reusit sa iasa din comuna natala pana la varsta de 12-13 ani, ei au ales sa descrie Bucurestiul. Capitala, in viziunea lor, este asa cum o descriu buletinele de stiri televizate. „In orasul Bucuresti este foarte mare aglomeratie, mai ales dimineata, cand oamenii merg la serviciu”, a scris o fata de clasa a VIII-a. „Bucurestiul este foarte mare si foarte placut de privit, chiar si de vizitat. Sunt foarte multi hulubi si foarte multe vrabiute. Sunt foarte multe mall-uri si, in Bucuresti, se prezinta Jurnalul”, a punctat un alt copil, care provine dintr-o familie saraca, cu 11 membri. Un alt copil a retinut ca in Bucuresti „alimentele si imbracamintea sunt scumpe si oamenii sunt altfel decat cei din satul meu”.
Locuinte supraetajate Un alt copil, tot de clasa a VIII-a, identifica problemele Bucurestiului prin raportare la satul sau. „La noi in sat nu este asa de aglomerat pentru ca oamenii umbla cu carutele, bicicletele, autobuzele si nu se duc la serviciu, ei au treaba pe dealuri si in ograda. Iar locuintele in Bucuresti sunt supraetajate, nu mai gasesti o casa ca la sat”. De fapt, tot ce-au scris,