Pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul PCRM.
Partidul Comuniștilor a sărbătorit ieri ca în fiecare an aniversarea revoluției socialiste din octombrie depunând flori la monumentul lui Lenin din capitală. Astăzi în vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre semnificația sărbătorii.
Gheorghe Cojocaru: „Dacă pe timpurile guvernării comuniste ziua de 7 noiembrie, ziua revoluției bolșevice din 1917, era un subiect care nu putea să nu ajungă în paginile presei, astăzi, când Partidul Comuniștilor este de doi ani în opoziție, mass media nu mai acordă, practic, atenție acestei date, și nici celor care se declară atașați tradițiilor bolșevice. În special, pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul Partid al Comuniștilor sau detașamentele noilor comsomoliști, care gravitează în jurul acestuia, să atragă atenția publică asupra locului acestei date în istoria secolului XX.”
Europa Liberă: Totuşi, Partidul Comuniștilor, care are un număr anume de susţinători, în fiecare an se încolonează şi, în şir indian, merge la monumentul lui Lenin casă ţină discursuri apologetice la adresa artizanilor revoluției pe care o declară socialistă. Ce semnificații mai poate avea acest ritual astăzi?
Gheorghe Cojocaru: „Revoluția bolșevică, care nu are vreo legătură nici cu istoria, nici cu spațiul de care aparține astăzi Republica Moldova, este un eveniment dintr-o altă istorie, consecințele nefaste ale căruia au atins și evoluțiile istorice înregistrate pe malurile Nistrului, ca și cele din tot Estul Europei. Lovitura bolșevică din 1917 a pus temeliile unui regim represiv și inuman care a comis orori și crime împotriva umanității, iar ritu