Există o legătură între Premiul Nobel pentru economie din 2012 şi medicina românească. Poate părea un fapt surprinzător, dar nu este; cu certitudine e unul îmbucurător. S-a petrecut, deloc din întâmplare, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca.Anul acesta, Premiul Nobel pentru ştiinţe economice a fost acordat americanilor Lloyd S. Shapley şi Alvin E. Roth pentru contribuţia lor la teoria alocărilor stabile şi la proiectarea practică a pieţelor. Sunt concepte complexe, elastice, pe care minţile comode sau neinstruite nu le pot cuprinde; totuşi, au acea aparentă simplitate care te face întotdeauna să te întrebi cum de n-ai fost tu acela care să te gândeşti primul la asta. Problema, enunţată cu maximă simplitate, este cum să faci să potriveşti cât mai bine cererea cu oferta, astfel încât toată lumea să fie mulţumită. În mod particular, răspunsul a fost căutat pentru pieţele neguvernate de bani şi de preţuri, cum ar fi piaţa locurilor de muncă sau căsătoria, cazuri în care cineva oferă ceva ce caută altcineva, dar aplicaţiile practice au dat rezultate şi în economia reală.
Baza teoretică a fost pusă în anii '50-'60 de de Lloyd E. Shapley, profesor emerit la University of California (UCLA). Dacă avem de o parte zece bărbaţi care îşi caută nevastă, iar de cealaltă parte zece femei care-şi caută soţ, algoritmul Gale-Shapley ajută la formarea celor mai stabile perechi posibile, fără ca un cuplu deja format să se rupă pentru a alcătui alt cuplu, mai bun.
Acest algoritm uluitor a fost jucăria de lux a celor mai luminate minţi din universităţile lumii timp de 20 de ani. O aplicare practică, în lumea reală, i-a dat Alvin Roth în anii '80. El a început prin a pune la punct, în 1984, o schemă de repartizare a medicilor stagiari la spitale, care să împace în chipul cel mai fericit preferinţele spitalelor cu ale