Sanctuarul de la Zărneşti, cel mai mare din Europa, a primit recent trei locatari noi, veniţi de la Grădina Zoologică din Oneşti.
Asociaţia Milioane de Prieteni Braşov, împreună cu WSPA (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor), a inaugurat cel mai mare ţarc de la rezervaţia de urşi Libearty din Zărneşti printr-o acţiune de salvare a trei urşi de la Grădina Zoo din Oneşti. Noul ţarc va permite salvarea celor peste 20 de urşi ţinuţi acum în ilegalitate, sau în grădini zoo care nu respectă normele europene. Acum numărul locatarilor din sanctuarul de la Zărneşti se ridică la 68.
În 2005, în parteneriat cu Primăria Zărneşti şi Asociaţia Milioane de Prieteni, WSPA a demarat un proiect generos intitulat „Salvaţi urşii captivi din România” şi a fost demarată construcţia celui mai mare sanctuar de urşi bruni din Europa, o încununare a experienţei a 20 de ani de activitate a WSPA. Acest proiect care a primit un real sprijin din partea autorităţilor locale şi naţionale a ajuns în 2012 la final, dându-se în folosinţă ultimul ţarc de 9 hectare în care vor fi găzduiţi ultimii 20 de urşi deţinuţi ilegal în captivitate în România, dar şi cei din grădinile zoologice dezafectate sau închise de către Ministerul Mediului pentru că nu îndeplinesc condiţiile europene de deţinere a ursului brun, specie protejată conform Convenţiei de la Berna, pe care România a semnat-o fără rezerve în 1993.
În prezenţa reprezentanţilor WSPA şi a presei din Marea Britanie şi Australia, ţarcul a primit primii săi ocupanţi - trei urşi de la grădina zoologică din Oneşti, aflată în renovare, care nu avea spaţiu pentru a-i găzdui pe cei cinci urşi pe care-i deţinea.
Ţarcul cel nou are pe lângă cele două piscine - una naturală şi una artificială - şi un observator de unde urşii pot fi monitorizaţi fără ca ei să simtă prezenţa omului.
Proiectul se apropie, ast