Vestea că producătorii de preparate din carne vor să majoreze preţurile, până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, a utilităţilor şi a combustibililor este cât se poate de proastă pentru români. Şi aşa, românii se află cum mult sub media europeană a consumului de carne, majoritatea cumpărând-o de două ori pe lună, la avans şi la lichidarea salariului. Procesatorii de carne, care vor urca şi ei preţurile, spun că sunt condiţionaţi să majoreze preţurile şi de ce se întâmplă pe piaţa internaţională.
Creşteri de preţuri în prag de sărbători
După creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în România, în ultimele luni, cu 15%. Pe segmentul cărnii de porc, preţurile ar putea creşte până la Crăciun cu alte 20 de procente. Şi producătorii de carne de pasăre vor majorări de preţ pentru că susţin că vând în pierdere şi cer scăderea TVA. Conform industriei de profil, şi producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului.
Vestea nu este bună pentru români care, şi aşa, conform statisticilor europene Eurostat, nu se numără printre cei mai mari consumatori europeni de carne. Consumul anual de carne este de circa 60 de kilograme, potrivit asociaţiilor din domeniu. Carnea de porc este cea care are cea mai mare căutare în România, 30 - 32 de kilograme, fiind urmată de cea de pasăre,15 - 20 de kilograme, şi de carnea de vită, categorie care reprezintă doar 10% din total. Cifre mult mai mici decât media europeană, care este de 40 - 45 de kilograme la carnea de porc, 23 - 24 de kilograme la carnea de pasăre şi 40 de kilograme la cea de vită.
Vânzările lunare de carne au o evoluţie oscilantă şi sunt mai mari doar în zilele de plată a salariilor, conform declaraţiilor preşedintelui