Incredibil, dar adevărat. La o distanţă de numai 24 de ore, două evenimente, în arealuri diferite ale Capitalei, probează intersectarea, în spaţiul românesc, a preocupărilor specifice comunităţilor euro-atlantică şi euro-asiatică.
Astfel, între 8 şi 10 noiembrie 2012, la Palatul Parlamentului, în prezenţa secretarului general-adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a fost programat un brainstorming patronat de Ministerul de Externe, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Ministerul Apărării Naţionale, axat pe reliefarea raporturilor complexe generate de NATO și structura globală de securitate. Implicit viitorul parteneriatelor. Asupra acestui subiect voi reveni cu un comentariu ulterior.
Cu doar o zi înainte – altădată 7 noiembrie fiind ziua celei mai mari sărbători a Uniunii Sovietice, marcată de o impunătoare paradă -, la Casa Titulescu, din apropierea Arcului de Triumf, sub auspiciile Asociaţiei Române de Politică Externă, condusă energic de Aurel Preda Mătăsaru a avut loc exprimarea unor puncte de vedere privind dimensiunea rusă în evoluţiile internaţionale actuale. Vasile Buga, Silviu Neguţ, Paraschiva Bădescu şi Ion Diaconu, pe teme complementare şi în maniere diferite, au analizat ceea ce a mai rămas azi din mitul URSS, la nivelul Federaţiei Ruse. Iar unele dintre datele şi afirmaţiile expuse, în acest context, invită la reflecţie. Vasile Buga a optat pentru un bombardament informaţional pe tema politicii ruse faţă de vecinătatea apropiată. Riguros. Prudent. Cu mesaje limpezi. Spre auditoriul avizat – ex-diplomaţi şi foşti militari – atent la interpretările de acum, ale istoriei postdecembriste a statului rus. Astfel, atenţionările sale s-au dovedit utile înţelegerii urmărilor prăbuşirii statului sovietic. Precum detaliul că Ucraina nu a semnat statutul Comunităţii Statelor Independente/ C.S.I.. Sau realitatea că marea ma