Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI, pentru "încă un an sau doi".
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit joi dimineaţă cu delegaţia comună FMI-Comisia Europeană-Banca Mondială. Concluziile au fost mai degrabă pozitive: România este pe calea cea bună şi tot ce trebuie să facă este să nu se abată de pe aceasta.
Şeful misiunii FMI s-a declarat destul de mulţumit de situaţia macroeconomică: deşi economia a mers slab în 2012 din cauza secetei şi a agriculturii, "s-au făcut eforturi substanţiale" să se ţină sub control deficitul bugetar, lucru care trebuie continuat, a spus Erik de Vreijer.
Un singur indicator sperie Fondul Monetar: este vorba de inflaţie. FMI s-a arătat astfel neliniştit de volatilitatea mare a preţurilor la alimente, dar şi-a exprimat şi speranţa că aceasta este una contextuală şi "temporară".
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat şi el că situaţia nu este atât de dramatică, în ciuda secetei, pentru că toţi politicienii spun că agricultura a mers prost doar pentru că pun în balanţă cifrele pe 2012 şi pe cele din 2011, un an excepţional din punct de vedere agricol.
În altă ordine de idei, deşi s-a abţinut să critice dur Guvernul Ponta, preşedintele Băsescu s-a plâns de lipsa unei strategii pe termen lung pentru creşterea economică şi a cerut susţinerea finanţatorilor internaţionali pentru elaborarea acesteia. Şeful statului a spus că, spre exemplu, pe termen mediu, România ar trebui să exploateze resursele naturale ale solului: aur, gaze de şist şi metale rare, pentru a obţine creştere economică, locuri de muncă şi bani de pensii. Traian Băsescu a fost criticat de organizaţiile pentru protecţia mediului că este avocatul unor companii care doresc să exploateze prin mijloace poluante resur