Într-o astfel de situaţie, când ţara este evident divizată, se poate ajunge la compromisuri? Alegerile din America au dat la iveala o si mai pronuntata divizare a societatii decit se anticipa. Care sint cauzele, cum s-a ajuns aici? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In ciuda diferentei relativ mari in colegiul electoral, scrutinul presidential american a fost unul strins. Si diviziunile au aparut cu claritate. Romney a cistigat in rindurile barbatilor albi si a pierdut votul femeilor. Intre acestea – Obama a fost votat de femeile tinere si necasatorite, Romney de cele maritate si mai in virsta.
Votul negrilor americani si al hispanicilor s-a indreptat masiv catre Obama, iar tinerii nu au dezamagit ajungind la 19% din electorat, fata de 18% acum patru ani. Ei au votat pentru Obama.
Harta electorala a Americii are si ea o configuratie aparte, Obama fiind practic ales de statele de pe coastele estica si vestica. Aproape tot restul este republican.
Problema este daca intr-o astfel de situatie, cind tara e evident divizata se poate ajunge la compromisuri pentru ca problemele Americii sint presante. Republicanii par sa faca un prim pas spunind ca sint dispusi sa il intilneasca pe Obama la centrul spectrului politic, indemnindu-l pe presedinte sa vina cu idei care sa poata fi adoptate.
Dar miscarea Tea Party, desi in picaj dupa alegeri, continua sa fie importanta in Partidul Republican, ea poate compromite candidaturi in teritoriu, pentru ca problemele pe care le ridica - chiar si prezentate extrem - sint reale.
Pe de alta parte, voci de stinga din Partidul Democrat spun ca presedintele nu trebuie sa intilneasca opozitia undeva la centru pentru ca el a cistigat alegerile si are un mandat pentru programul sau, chiar daca acesta este vag. Nu este int