O inițiativă utilă de îndrumare a 96 de tineri absolvenți de la Leova, Orhei și Bender.
Tinerii care vor absolvi peste cîteva luni gimnaziile de tip internat şi vor rămîne fără tutela educatorilor trăiesc emoţii divergente. Pe cât sunt de nerăbdători, pe atît de îngrijoraţi de viitorul nebulos. Ca să îi ajute să îşi proiecteze cu mai multă siguranţă proprile itinerarii educatorii din gimnaziile internat din Leova, Orhei şi Bender, împreună cu Centrul de informare şi documentare privind drepturile copilului şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-au propus să ajute 96 de tineri absolvenţi să aleagă încotro vor merge după absolvire.
x Stau de vorbă cu Siniliga Ţăruş. Tânăra de 15 ani vrea să-şi continue studiile şi să devină medic. Este de opt ani la internatul din Orhei şi îmi mărturiseşte că acum are nevoie să fie sfătuită, pentru că are unele temeri legate de viitorul său:
„Aş vrea să aflu piaţa muncii în Republica Moldova pentru ca să ştiu dacă este bună profesia care vreau să mi-o aleg sau nu, să-mi dea sfaturi,ceva ce îmi va prinde bine în viaţă, ca să pot fi mai încrezută în mine, să ştiu că pot face şi o să-mi reuşească, ca noi să devenim cineva, să nu ne fie ruşine că am absolvit şcoala aceea şi să putem deveni cineva. Chiar dacă am fost lipsiţi de ceva în viaţă, să nu ne fie asta pentru viitor, să nu aibă sens, să ştim să trăim viaţa ca orice om normal care are părinţi.”
Majoritatea tinerilor din internat nu au parte de grija părintească, de aceea ei au nevoie atât de susţinere morală cât şi financiară, îmi spune directoarea gimnaziului internat din Leova, Iulia Gospodinov:
„Noi îi orientăm încă în şcoală, mai ales atunci când ei vin în clasa absolventă, clasa a IX-a, este foarte important pentru această categorie de copii care nu au această susţinere morală, orientarea aceasta sp