Transformată în ţuică sau dată la gâşte, tescovina e o bombă de sănătate. Mai bogată în resveratrol decât vinul roşu, se prepară la domiciliu şi vindecă o grămadă de boli
Apără vederea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce colesterolul, protejează inima, elimină pietrele de la nivelul rinichilor, luptă împotriva cancerului şi a tumorilor. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tescovină. Pasta care rămâne în urma extragerii mustului din struguri nu se bucură încă de atenţia cuvenită, deşi este concentrat exploziv de substanţe vindecătoare. Dintre acestea, pe primul loc se află resveratrolul, cel mai puternic antioxidant din farmacia naturii, prezent într-o cantitate mai mare în tescovină decât în vinul roşu. Ca de obicei, farmacistul Ion Bobaru, îndrumătorul nostru în materie de leacuri preparate din plante, ne oferă explicaţii şi reţete din tescovină.
Leacul din rămăşiţele vinului
Îmbrăcată în culorile ruginii ale toamnei, grădina cu plante medicinale a domnului farmacist Bobaru seamănă, chiar şi acum, în ultima lună a toamnei, cu un tărâm fermecat. Sub bolta viţei de vie, marele maestru al hapurilor şi licorilor obţinute din plante tocmai a terminat de orânduit, în lădiţe curate, aliniate cu grijă, ciorchini parfumaţi de struguri negri şi roşii. Ne întâmpină bucuros şi ne arată zâmbind roadele rubinii. Apoi ridică în lumina soarelui un ciorchine în formă de inimă şi desprinde un bob, pe care îl striveşte între degete. "Vedeţi, aceasta este o fărâmă de tescovină. Pentru mine, ca farmacist, este una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă viţa de vie. Mustul şi vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roşii şi negri în medicamente naturale. Explicaţia este foarte simplă: coaja, pulpa