164 de femei din Moldova şi-au luat inima în dinţi şi au decis să-şi ia pe umerii lor firavi conducerea unei localităţi. Doamnele spun că reușesc să îmbine activitățile de la Primărie cu cele de acasă.
Unele îşi exercită mandatul de 20 de ani, altele sunt începătoare, dar toate au același scop să atragă investiţii și să îmbunătățească viața comunității. În același timp, ele nasc şi cresc copii și nu uită nici să gospodărească în familiile lor.
Tatiana Badan, preşedinta Congresului Autorităţilor Locale, este primar la Selemet, Cimişlia, de nouă ani. Se află la al treilea mandat și-i învaţă şi pe colegii bărbați edili în alte localităţi cum să se descurce cu bugete austere și de unde să atragă fonduri.
Recunoaşte că la început i-a fost greu să fie înconjurată doar de reprezentanții sexului tare, care, ca nişte rechini, erau mereu gata să o atace. În prima campanie electorală a avut un singur contracandidat. La al doilea mandat nimeni nu a avut însă curajul să se ia la întrecere cu ea.
În 2010, Tatiana Badan a reuşit performanţa de a atrage în sat investiţii de patru milioane de lei, sumă echivalentă cu bugetul local. „Cam rar fac ciorbe, dar am noroc că mă ajută bărbatul", recunoaște primărița de la Selemet.
22 de ani la Primărie
Nina Ivanes este primar la Varvareuca, Floreşti, de 22 de ani. În 1987, când a devenit edil pentru prima dată, mai avea doar trei colege la conducerea localităţilor. În cele două decenii, a reuşit să conecteze la conducta de gaze naturale 70% din sat, a reparat capital şcoala, grădiniţa, casa de cultură, a amenjat fântâni. De şapte ani, la Varvareuca funcţionează o casă socială unde 25 de persoane din familii nevoiaşe primesc prânzuri gratuite.
La alegeri a concurat mereu cu candidaţi de genul masculin. Ultima dată, de exemplu, au fost patru concurenţi, toţi îi erau cumetri şi foști colegi de clasă. S-a