Lumea politică pare să fi uitat că România încă nu a ieşit din criză, iar îndeplinirea promisiunilor electorale, măcar în parte, ar presupune sume uriaşe, de care bugetul nu prea dispune.
Oricum însă, în campanie electoratul pare mult mai dispus să creadă tot ce scrie într-un program sau altul, sau măcar partea care convine fiecăruia. După ani de austeritate, pentru România urmează o perioadă fericită şi prosperă, cel puţin aşa lasă să se înţeleagă un program electoral sau altul. Propuneri economice
Din ambele programe de guvernare reiese că în anii următori vom avea parte de reducerea cotei unice, scăderea CAS sau majorarea salariului minim pe economie. E adevărat că fiecare alianţă are propria versiune pentru aceste obiective. USL anunţă păstrarea cotei unice de 16%, dar şi introducerea unor cote speciale de 8% sau 12%, pentru cei cu venituri mici, asta din 2014. Cota de 8% ar urma să se aplice celor cu venituri lunare sub 800 de lei, iar cea de 12% celor cu venituri între 800 şi 1.600 de lei.
E adevărat că de la lansarea programului a trecut ceva vreme, iar lucrurile s-au mai schimbat. Aseară, premierul Victor Ponta spunea că sistemul de impozitare diferenţiată ar putea să nu fie introdus începând cu anul viitor. Totul depinde de banii din buget, a spus Ponta, adăugând majoritatea angajaţilor vor fi impozitaţi tot cu 16%, deoarece o scădere pentru toţi a cotei de impozitare ar genera o lipsă de încasări de 11 miliarde lei. De cealaltă parte, Alianţa România Dreaptă promite scăderea cotei unice de la 16 la 12%. Efectul acestei măsuri ar fi, potrivit programului ARD, faptul că în România vor veni mai mulţi bani, mai multe investiţii străine, companiile româneşti vor rămâne cu mai multe fonduri pentru dezvoltare, iar fiecare român va avea mai mulţi bani în buzunar pentru că va plăti mai puţin la stat.
Salariul minim pe economie
US