A aparut al doilea caiet din ANALELE GRUPULUI DE REFLECTIE PRIVIND DEMOCRATIA REALA care poate fi citit si descarcat accesand situl grupului din portalul internet www.cartesiarte.ro . Caietul apare si in VITRINA EDITURII ON-LINE din acelasi portal, in COLECTIA PERSONALISTA sub ingrijirea lui Corneliu LEU, dezbaterea propusa avandu-i moderatori pe Prof.univ.dr. Ioan ALEXANDRU, Prof. univ. dr. Mihai BERCA, Dr. Daniela GIFU, Prof. univ. dr. Adrian SEVERIN ale caror articole pun in dezbatere aspectele actuale ale guvernarii democratice.
Astfel, pe fondul unei redefiniri conceptuale cu aplicabilitate in realitate, se ridica intrebari de genul: Poate fi calificata democratia drept liberala, in masura in care ea este strans legata de stat? Cum definim universalitatea principiilor pe care este fundamentata democratia. Este formala, non-formala sau informala? Care este corespondentul ei intr-o lume a inegalitatilor de sanse? In ce masura principiile democratiei ajuta la rezolvarea conflictelor statale (prin excelenta, socio-politice) si interstatale (intre state cu valori si culturi diferite).
Se pune de asemenea problema Romaniei in calitate de stat membru in Uniunea Europeana cu intrebarea: Cum au inteles sau simtit beneficiile acestui nou statut romanii, in conditiile in care cunosc mai degraba dezavantajele calitatii de stat membru: inflatie, somaj, taieri de salarii, restrictii de tot felul etc.
Intrebarea „ Europenizare sau democratizare reala a Romaniei?” este adresata mai ales politicienilor in prag de alegeri parlamentare.