Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Braşov, comemorează, printr-un Te deum la mormântul ilustrului diplomat român Nicolae Titulescu, împlinirea a 20 de ani de la repatrierea rămăşiţelor lui Titulescu şi înhumarea lor la cimitirul Bisericii Sf. Nicolae.
Prin intermediul acestei ceremonii se va marca şi 150 de ani de existenţă a diplomaţiei româneşti, dar şi deschiderea cursurilor a celei de-a XIX-a ediţie a „Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi”, de către Ministerul Afacerilor Externe.
Ceremonia va avea loc duminică, 11 noiembrie 2012, ora 10:30, la mormântul lui Nicolae Titulescu, aflat în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Braşovului. La ceremonie vor participa ministrul afacerilor externe – Titus Corlăţean şi prefectul judeţului Braşov – Mihai Mohaci.
Rămăşiţele pământeşti ale renumitului diplomat interbelic Nicolae Titulescu au fost îngropate în curtea bisericii Sfântul Nicolae, în urmă cu 20 de ani, din cartierul Schei. A fost dorinţa testamentară expresă a marelui om politic să fie înmormîntat la în Ardeal, la Braşov, dorinţă care i-a fost îndeplinită abia la jumătate de secol de la trecerea sa în nefiinţă, în Franţa, unde se afla în exil.
Nicolae Titulescu, considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor, iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulţumite de politica externă preconizată de Titulescu, cercurile politice profasciste şi guvernele Germaniei şi Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în Elveţia, apoi în Franta, la Cannes, unde a şi murit, în martie 1941. Deşi s-a născut