AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI
Este recunoscut că dă rezultate bune în caz de depresie, oboseală extremă, convalescență, surmenaj, insomnie, meteosensibilitate, afecțiuni renale, hipotiroidie, impotență, sterilitate, osteoporoză, spondiloză anchilozantă, artroză, obezitate, ateroscleroză, astm bronșic, hipercolesteromie etc. Poate contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire și s-au văzut rezultate bune la bolnavii de cancer care îl consumau regulat. Conținutul său bogat în fibre ajută digestia și previne creșterea colesterolului.
Uz intern: se consumă înmuiat în lapte sau fiert. Sucul de ovăz verde se obține prin stoarcerea plantelor fragede. Se poate amesteca şi cu suc de mere pentru a fi mai gustos.
Când îl recoltezi: Ovăzul verde se culege primăvara devreme, iar boabele – toamna, când ajung la maturitate.
Este prezentă în bucătăria altor popoare. Rădăcinile plantelor tinere se consumă gătite sau crude. Principalele acțiuni sunt tonice, diuretice, astringente și antiinflamatoare. Atenție, însă: supradozajul determină iritații și inflamații. Extern, este folosită pentru combaterea varicelor.
Uz intern: rădăcina, bine spălată, se poate consuma, ca atare, în salate sau mâncăruri.
Uz extern: din planta întreagă, tocată mărunt se face un decoct (o parte plantă, o parte apă). Se fierbe timp de 40-60 de minute şi se lasă acoperit patru ore. În fiertură se înmoaie fâşii de țesătură naturală, nevopsită, cu care se pansează picioarele. Se lasă timp de două-patru ore.
Când o recoltezi: Rădăcinile se culeg în martie-aprilie, iar restul plantei, în iunie-iulie.
Preparatele obținute din rădăcini de osul iepurelui au acțiune diuretică. S-au observat efecte bune în artritele cronice, stări al