Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov face cunoscut faptul că începând cu 1 ianuarie 2012 impozitarea veniturilor din arendă se realizează prin reţinerea impozitului de către arendaş.
Arendaşul are obligaţia ca în momentul plăţii venitului să calculeze impozitul, aplicând cota de 16% asupra diferenţei dintre venitul brut din contract şi o cheltuială forfetară în cota de 25% aplicată la venitul brut. Impozitul trebuie declarat şi virat la bugetul statului până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Proprietarii terenurilor nu mai au obligaţia depunerii Declaraţiei 200 privind venitul realizat, singura obligaţie fiind înregistrarea contractului de arendare în termen de 15 zile de la încheiere, la organul fiscal de domiciliu.
Daca arendaşul este tot o persoană fizică, pentru a putea declara în Declaraţia 100 şi vira la stat impozitul, trebuie să se înregistreze fiscal prin depunerea formularului 020 şi a contractului de arendă, la organul fiscal de domiciliu.
Impozitul reţinut se declară de către arendaş şi în Declaraţia 205, care se depune până în ultima zi a lunii februarie a anului următor.
Persoanele fizice care nu doresc că impozitarea veniturilor să se facă de arendaş au dreptul să opteze pentru calculul impozitului în sistem real, prin scăderea din venitul stabilit în contract a cheltuielilor efectuate pentru obţinerea acestui venit.
Arendaşul nu poate impune modalitatea de impozitare, aceasta fiind la libera alegere a proprietarului terenului.
Opţiunea pentru calculul impozitului în sistem real se face în scris odată cu încheierea contractului sau prin act adiţional dacă există deja un contract în derulare.
Dacă optează pentru sistemul real, proprietarul terenului trebuie:
- să înregistreze contractul de arendare sau actul adiţional în termen de 15 zile de la încheiere