Se spune că, în zilele noastre, boieria ţine mai degrabă de o dispoziţie a sufletului decât de rang. Să ştii să-ţi cultivi anumite plăceri, să iei ce-i mai bun de la viaţă şi să faci din fiecare moment o delicatesă.
O astfel de "boierie", aproape uitată în săptamânile noastre grăbite, este şi masa de duminică - în familie sau cu prietenii. E o ocazie de a ramâne în legătură cu ai tăi, de a sta la taifas cu ei pentru câteva ore, în care vă puteţi bucura de o masă bună şi de linişte, ca să puteţi începe senini o nouă saptămână.
Din ce în ce mai multe restaurante şi hoteluri oferă oaspeţilor lor astfel de ocazii de celebrare a zilei de duminică - denumite de obicei brunch-uri. Un astfel de loc ce şi-a propus să cultive plăcerea veche a "frumoaselor noastre duminici" în familie este şi Conacul lui Maldăr din Măldăreşti, lângă Horezu.
Aici a fost organizată de curând o sărbătoare a Olteniei - un eveniment de bun gust în care oaspeţii au fost îmbiaţi să îşi trăiasca sfârşitul de săptamână după obiceiul vechilor boieri.
Participanţii au descoperit astfel o culă oltenească autentică, impecabil restaurată, ce a devenit de aproape un an un domeniu al răsfăţului boieresc - cu cerdac, foişor şi ritualuri dichisite.
Momentul mesei a fost organizat "ca odinioară", lângă şemineu, cu tacâmuri şi sfeşnice elegante, lumină suavă de amiază şi muzică cu ştaif. Meniul a fost inspirat de ospeţele boiereşti - o adevarată masă-foileton, în straturi şi etape: antreuri savuroase, momentul proţapului "brâncovenesc" cu berbecuţ de stână, ritualul ceaiului cu prăjituri de casă, dar şi "trataţia cu cafea" , aşa cum era făcută demult de vel-cafegiul boieresc.
Oaspeţii au avut ocazia să descopere vinuri din podgoriile olteneşti, dar şi să-i întâlnească pe meşterii olari de la Horezu - marea mândrie a zonei. Cei ce şi-au dorit au putut să-şi creeze pe roata