Arsurile gastrice afectează zinic un român din zece, arată statisticile Societăţii Române de Gastroenterologie. Medicii spun că acestea sunt cele mai frecvente simptome ale gastritei, dar şi a simptomului de reflux gastroesofagian.
În această perioadă a anului, persoanele care suferă de gastrită trebuie să urmeze un regim adecvat bolii, deoarece creşte riscul agravării afecţiunii şi a recidivei, avertizează medicii gastroenterologi.
Arsurile din capul pieptului, simptome des întâlnite în cazul gastritei, sunt provocate de aciditatea stomacului. Astfel, medicii recomandă să se evite alimentele care cresc aciditatea gastrică. Potrivit statisticilor, incidenţa gastritei creşte odată cu înaintarea în vârstă a populaţiei. Astfel, 78% dintre persoanele trecute de vârsta de 50 de ani au o formă de gastrită.
În plus, nu doar persoanele care suferă de gastrită, ci şi cele care se confruntă cu sindromul refluxului gastroesofagian trebuie să fie atenţi la ce alimente adaugă în meniul zilnic. Refluxul gastroesofagian este o boală care poate duce la apariţia cancerului esofagian dacă nu este ţinută sub control sau nu este tratată. Statisticile arată că 20% din populaţie se confruntă cu acest sindrom.
Mai jos regăsiţi o listă de alimente care trebuie evitate de persoanele care se confruntă des cu arsuri la stomac, deoarece acestea cresc aciditatea gastrică.
● Legumele şi fructele nefierte se digeră mai greu, iar digestia lor necesită stagnarea îndelungată în stomac, fapt ce duce la creşterea secreţiei de acid gastric.
● Dulciurile concentrate, cum ar fi dulceaţa, gemul, halvaua, bomboanele, ciocolata, frişca, marmelada şi rahatul trebuie şi ele evitate.
● Grăsimile de origine animală: şuncă, slănină, afumături, salamuri uscate şi grase, untul, untură, smântână, caşcaval sau brânză grasă cresc aciditatea gastrică. Medicii recomandă ca