Avertizată de drama unui fost internaţional german şi de nasul rupt al lui Klose, o firmă germană a creat un nou sistem de fixare a plasei porţilor. Bayern e prima care a adoptat inovaţia.
A fost unul dintre cele mai şocante şi mai grave accidente petrecute vreodată în Bundesliga. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că rama metalică din spatele unei porţi de fotbal poate pune capăt abrupt carierei unui jucător. Dar s-a întîmplat.
Pe 20 septembrie 1989, în minutul 20 al confruntării Hamburger SV - Werder, internaţionalul german Ditmar Jakobs a încercat să respingă o minge de pe linie, dar din inerţia mişcării s-a prăvălit în spaţiul porţii şi nu s-a mai ridicat.
Cînd colegii de la Hamburg au încercat să-l ajute s-au îngrozit. Rămăsese agăţat cu spatele într-unul din inelele de care se prindea plasa! 21 de minute şi un scalpel i-au trebuit medicului echipei ca să-l desprindă de acolo!
Nu şi-a mai revenit
Jakobs, 26 de ani la vremea respectivă, n-a mai putut juca niciodată fotbal. Are probleme şi astăzi la coloana vertebrală. Dar cazul său i-a pus serios în gardă pe conducătorii fotbalului: porţile pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea vedetelor pe care le plătesc cu milioane de euro anual. Fundaşii în încercarea de a degaja balonul, atacanţii în tentativa de a marca sau portarii în urma unor plonjoane ar putea împărtăşi oricînd soarta lui Jakobs.
Rama, un pericol
Imediat după teribilul accident al apărătorului de la HSV, Liga germană a interzis folosirea acelor agăţători la prinderea plaselor. Rezultatul? Accidentările au scăzut, dar n-au dispărut. Rămăsese rama, la fel de periculoasă în cazul unui impact. Ani de zile au căutat specialiştii soluţii.
În laboratoarele de la Herzogenaurach ale giganţilor Adidas şi Puma s-au imaginat diverse schiţe, care mai de care mai revoluţionară. Dar sclipirea de geniu a venit din altă p