Suferinţa ce a pus stăpânire pe micuţa Amalia Manole, de 5 ani, poartă un nume cu rezonanţe înfricoşătoare pentru mulţi: epilepsie generalizată idiopatică şi sindroame epileptice. Din fericire, medicina se pare că a găsit o cale de a îmblânzi cumplita boală, dacă nu chiar de a o învinge: implantul VNS, un mic dispozitiv cu baterie ce stimulează nervul vag. Doar că Amalia, deşi a avut şansa operaţiei de implantare, va avea nevoie de o baterie nouă, care costă în jur de 12.000 euro. Cu mult peste bugetul modest al părinţilor ei. Suferinţa ce a pus stăpânire pe micuţa Amalia Manole, de 5 ani, poartă un nume cu rezonanţe înfricoşătoare pentru mulţi: epilepsie generalizată idiopatică şi sindroame epileptice. Din fericire, medicina se pare că a găsit o cale de a îmblânzi cumplita boală, dacă nu chiar de a o învinge: implantul VNS, un mic dispozitiv cu baterie ce stimulează nervul vag. Doar că Amalia, deşi a avut şansa operaţiei de implantare, va avea nevoie de o baterie nouă, care costă în jur de 12.000 euro. Cu mult peste bugetul modest al părinţilor ei.
În alte vremuri, oamenii s-ar fi închinat, şi-ar fi scuipat în sân şi ar fi considerat-o posedată de diavol. Dar în 2012 doctorii au alt verdict pentru răul ce “o posedă” pe Amalia Manole, din Murfatlar, Constanţa. Mai scurt şi mai clar, epilepsie. Cu crizele şi cohorta de alte manifestări ce decurg din asta. Inclusiv un retard mintal.
Medicina însă are astăzi posibilitatea de a stăpâni înfricoşătoarea boală de altădată. Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul micuţei Amalia, care, în august 2012, a avut şansa de a fi aleasă pentru a fi operată, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, de o echipă condusă de doi medici greci. Aceştia i-au implantat fetiţei un stimulator vagal tip VNS, adică un mic echipament ce se plasează în dreptul inimii şi care transmite impulsuri electrice de intensitate scăzută la nivelul