Dacă în poveştile englezeşti Camelot era un ţinut legendar, unde domnea cinstea şi onestitatea, la doi paşi de Oradea un personaj pe jumătate interlop, pe jumătate om de afaceri, a construit un altfel de Camelot.
Complexul turistic cu acest nume a fost ridicat de un valutist din banii altora. Pentru că nu putea susţine financiar investiţia, acesta a împrumutat bani cu nemiluita, iar când nu i-a putut returna şi-a declarat falimentul şi a dispărut, lăsându-i cu buzele umflate pe cei de la care luase un milion de euro. După patru ani, lichidatorul căruia judecătorii i-au încredinţat sarcina de a vinde bunurile firmei falimentare şi de a împărţi apoi banii încasaţi celor pe care valutistul i-a ţepuit, nu numai că nu îşi face treaba conform legii, ci favorizează alţi afacerişti, cărora este gata să le vândă hanul pe sume de nimic.
Pe datorie
Hanul Camelot a fost ridicat la marginea satului Husasău de Criş, pe locul unei foste balastiere cumpărate de valutistul arădean Cosmin Roşu, aciuat cu afaceri în Oradea, unde deţinea trei case de schimb valutar. Începută în 2004, amenajarea a ajuns în 2007 să includă o baltă de pescuit, un restaurant cu 350 de locuri şi un motel de trei stele.
Doar că Roşu nu-şi plătea constructorii şi furnizorii de materiale, care îl păsuiau pe încredere. Patron al unei firme de construcţii, prieten apropiat şi partener de afaceri cu Roşu, orădeanul Ciprian Blaj nu numai că a lucrat fără plată, dar i-a mai şi dat bani cu împrumut valutistului. "În primăvara lui 2007 am scos credit de la bancă 115.000 de euro pe care i-am dat lui, în mână". În toamnă, omul a aflat însă că Roşu luase şi de la alţii sume mari, aşa că, pentru a nu rămâne fără bani, şi-a revendicat împrumutul. În scurt timp, la fel au procedat şi alţi doi orădeni, Traian Ursu (foto) şi Gheorghe Puiu, care îi dăduseră lui Roşu 160.000 lei, respectiv 416.000 lei.