Europa a continuat sa atraga investitii straine directe (ISD) in prima jumatate a anului 2012, in ciuda recesiunii globale si a incertitudinilor generate de criza din zona euro. Cel mai mare beneficiar a fost Marea Britanie.
Companiile straine au luat peste 1.500 de decizii de investitii in Europa in prima jumatate a anului 2012, inregistrandu-se o crestere de 6,3% fata de primele sase luni ale anului trecut.
Locurile de munca generate de ISD in prima jumatate a anului 2012 (78.299), compenseaza, intr-o oarecare masura, locurile de munca desfiintate in urma restructurarii si comprimarii lantului de aprovizionare in multe industrii din Europa, conform datelor aferente primelor 6 luni ale anului 2012, cuprinse in raportul Ernst & Young- European Attractiveness Survey.
"Investitorii par sa fi acceptat incertitudinea si volatilitatea prezente in multe tari si industrii europene ca pe o noua normalitate. Problemele economice din regiune sunt compensate de alti factori de business in Europa, printre care: cea mai mare concentrare de consumatori cu putere mare de cumparare, competente profesionale diverse si productive, un climat de inovatie fara precedent si infrastructura superioara", a declarat Marc Lhermitte, head of Ernst & Young's International Location Advisory Services.
Unde se duc banii
Tarile din Europa de Vest au continuat sa atraga un numar mare de investitii, dar acestea au avut o valoare mica si au creat locuri de munca mai putine comparativ cu proiectele derulate altundeva pe continentul european.
Marea Britanie a ramas cel mai mare beneficiar de proiecte de investitii straine directe in prima jumatate a anului 2012, in timp ce Franta s-a mentinut pe locul al doilea. In acelasi timp, Spania a devansat Germania ocupand locul al treilea.
Pe de alta parte, Europa Centrala si de Est