„De ce Rusia îşi zăngăneşte armele în Transnistria?” (Jurnal de Chișinău).
Într-un comentariu pentru „Adevărul” scriitorul Vitalie Ciobanu observă că cele trei numiri – la SIS, Centrul Anticorupție și CNI – au dat senzația unor înțelegeri de culise. Ce liniște și armonie ar fi fost printre aleșii poporului dacă presa ar fi tăcut, dacă ONG-urile specializate în monitorizarea fenomenului corupției nu ar fi stârnit tărăboiul, menţionează ironic autorul. La finalul comentariului dl Ciobanu conchide: „politicienii nu-și asumă niciun risc: ei trăiesc din impozitele noastre și în spatele acestui confort asigurat își permit să se ocupe de propriile interese. Factura o plătim mereu noi, cetățenii. Inclusiv factura politică”.
„De ce Rusia îşi zăngăneşte armele în Transnistria?”, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. Autorul aminteşte că zilele trecute reprezentanta diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, a vorbit despre posibilitatea unui nou război pe Nistru. Nicolae Negru sugerează că în spatele acestor declaraţii ar sta Federaţia Rusă. „Care ar fi rostul să echipezi trupele de pacificatori cu armament greu? De ce ar trebui Rusia să-şi întărească potenţialul militar pe malul Nistrului, în pofida angajamentului de a-şi retrage trupele din RM? Oricât de neverosimilă le-ar părea rusofililor noştri, ideea unui război împotriva RM nu poate fi exclusă din calcul”, e de părere editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”.
Comentatorul de la aceeaşi publicaţie, „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu, constată că în mai puţin de un an de zile, dialogul Chişinău-Tiraspol a parcurs întregul drum, de la extaz, în momentul propulsării lui Evgheni Şevciuk în fruntea regiunii separatiste, la agonie, astăzi – în plină încordare politică şi sentimentală la Nistru. În prezent, crede dl Bogatu, relaţiile dintre cele două maluri s-au