Păstrează copia şi nu uita originalul
de Valentin Nicolau, Ed. Nemira
Valentin Nicolau este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi români de astăzi. A publicat până în prezent şapte volume de teatru, dintre care unul, „Les mystere des anges“, la Editura „Lansman“ din Belgia. Ultimele două au apărut în acest an: „Poveşti din al nouălea cer“ şi „Păstrează copia şi nu uita originalul“, ambele la Editura „Nemira“, pe care a fondat-o şi o conduce. Nicolau este un scriitor prolific, atent şi la fenomenul politic şi social („Dumnezeu e în sens invers“ sau „Mărire şi decădere. Televiziunea publică în România şi modelele europene“), cu variate şi acide critici la adresa unei anumite părţi a establishment-ului politic şi cultural.
În prezent, face parte din CA al TVR, postură din care aduce numeroase critici directorului actual: degeaba, dacă nu face din acesta un personaj de teatru memorabil!
„Păstrează copia şi nu uita originalul“ este o culegere a şapte piese scurte de teatru, monologuri, duete, cvartete, piese care să poată fi reprezentate în teatrele independente, după cum afirmă chiar autorul. În piesele din acest volum (cu excepţia celei intitulate „Poveşti din al nouălea cer“), personajele nu au nume şi pot reprezenta, mai mult sau mai puţin, arhetipuri sau paradigme ale umanităţii, aşa cum pot fi surprinse de un ochi atent la viaţa cotidiană. Cinismul şi rapacitatea, dar şi o anume doză de romantism sunt definite de chiar natura gregară a personajelor, iar autorul ştie să mizeze pe psihologia care face din ele figuri precare ale unui prezent continuu, prinse în ecuaţia rostită de unul dintre ele: „Oamenii nu se schimbă, doar se acomodează“. Conştiinţa şi vinovăţia nu sunt interschimbabile, însă, aşa cum putem afla din prima piesă a culegerii, unde doi călători, străini unul faţă de altul, aflaţi într-un compartiment de tren, sunt mai