Statele Unite risca sa intre in recesiune, lucru ce ar afecta cresterea economica mondiala, daca nu se reuseste evitarea asa-numitului varf fiscal, de cresteri automate de taxe si impozite si reduceri de cheltuieli, care ar trebui sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor, avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Credem ca ar impinge SUA inapoi in recesiune. Este o recesiune care poate fi evitata", a spus Ed Parker, directorul Fitch.
Daca factorii de decizie nu vor evita cresterea automata de taxe si impozite si reducerile de cheltuieli bugetare, precum si majorarea pragului de datorii, Fitch ar putea retrograda ratingul SUA. In acelasi timp, agentia Moody's a anuntat ca va astepta sa vada care va fi impactul economic, in cazul in care tara va avea un soc fiscal.
Potrivit lui Parker, daca acest varf fiscal nu va fi evitat de Congres, ar fi un indicator negativ al procesului de decizie si a procesului politic din SUA.
"Ar afecta cam fiecare tara din lume", a avertizat seful Fitch, citat de Bloomberg.
Varful fiscal include majorari de taxe si reduceri de cheltuieli in valoare de 7 trilioane de dolari, in urmatorii zece ani.
In plus, limita pentru imprumuturile federale va trebui majorata la inceputul anului viitor, de la nivelul actual de 16,394 de trilioane de dolari. Daca va fi lasata la fel, varful fiscal ar conduce la cea mai mare crestere a deficitului bugetar intr-un singur an din 1969 pana in prezent, 500 de miliarde de dolari urmand a fi scosi din economie.
Ce presupune varful fiscal?
Scaderi automate de cheltuieli
Incepand cu 2 ianuarie, ar trebuie sa intre in functiune reduceri de cheltuieli de 1,2 trilioane de dolari.
Din acesti bani, 55 de miliarde de dolari inseamna reduceri de la Aparare, in 2013, iar 55 de miliar