Unul dintre dosarele externe extrem de delicate care se va afla foarte repede în atenţia lui Barack Obama în Statele Unite este cel legat de Iran. În această ecuaţie va fi important şi rezultatul alegerilor din ianuarie anul viitor din Israel, precum şi atitudinea pe care Washingtonul o va avea faţă de criza siriană.
Liderii politici francezi nu ascund faptul că aşteaptă în prezent o mai mare implicare a Statelor Unite în Orientul Apropiat, pentru deblocarea negocierilor dintre Israel şi palestinieni, precum şi în privinţa Siriei. "Avem nevoie ca Statele Unite să-şi asume un angajament mai ferm, iar acest lucru este valabil atât pentru Siria, cât şi în chestiunea palestiniană, trebuie ca Statele Unite să ne ajute, pentru ca drepturile palestinienilor să fie recunoscute", declara la Paris ministrul de externe Laurent Fabius.
Din punct de vedere francez, Barack Obama are acum legitimitatea necesară pentru a-şi impune punctul de vedere faţă de premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Reamintim că relaţiile acestuia din urmă cu Barack Obama au fost cât se poate de tensionate şi că prim-ministrul israelian l-a susţinut deschis pe contra-candidatul republican, Mitt Romney, la prezidenţialele americane.
În ianuarie, însă, alegerile din Israel ar putea să modifice configuraţia politică, dacă Benjamin Netanyahu va fi obligat să intre în Opoziţie. În caz contrar, cei doi oameni care nu se apreciază, Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, vor fi obligaţi să coopereze.
S-ar putea spune că nici între preşedintele francez, François Hollande şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, fluxul simpatiei nu este prea puternic. Şeful statului francez i-ar fi reproşat premierului israelian că nu s-a comportat "corect" cu ocazia recentei sale vizite făcute în Franţa, când, în oraşul Toulouse, a transformat în miting electoral o ceremonie de omagiere a trei copi