Disparitia civilizatiei maya, care a inflorit in regiunea cuprinsa intre Mexic si America de Sud timp de 1.200 de ani, a constituit una dintre cele mai mari enigme ale istoriei. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca schimbarile climatice au dus la prabusirea culturii maya.
Noi cercetari au fost realizate de catre oamenii de stiinta, legate de misterioasa disparitie a mayasilor, potrivit Cosmos Magazine.
Pentru prima data, cercetatorii au descoperit date reale privind schimbarile climatice produse in acea epoca. Ei au demonstrat ca perioadele cu ploi abundente si apoi cele caracterizate de seceta severa sunt strans legate de prosperitatea si de disparitia ulterioara a culturii.
"Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca avem date climatice, care sunt comparabile cu dovezile istorice gasite la siturile mayase", a declarat arheologul Douglas Kennet, de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite.
"Ne putem uita acum la orice eveniment al perioadei mayase, datorita datelor descoperite, asa ca este foarte interesant sa testam cu adevarat ipoteza ca schimbarile climatice au avut un rol cheie in prabusirea civilizatiei maya", a spus Kennet.
Cercetatorii au analizat stalagmitele din pestera Yok Balum din Belize, care au varsta de 2.000 de ani. Pestera se gaseste la o distanta de cinci kilometri de vechiul oras Uxbenka, ce avea o populatie de 10.000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai importante asezari mayase din acea vreme.
"Inregistrarile paleoclimatice existente nu au fost bine datate, dar inregistrarile rupestre sunt ideale pentru acest lucru", a precizat Russell Drysdale, paloeclimatolog si geochimist de la Universitatea Melbourne din Australia.
Rezultatele au aratat ca perioadele cu ploi abundente, precum cele dintre anii 440-660 d.Hr., au coincis cu inflorirea civ