Un viciu de procedură: antibioticele
În ultima vreme, venirea toamnei este legată automat de boli. Răceala şi gripa sunt mai răspândite decât frunzele căzătoare şi întunecă frumuseţea anotimpului. Cine este de vină? În primul rând, bacteriile şi viruşii, cărora pare să nu li se mai împotrivească nimic (peste 80% din infecţiile acute de căi respiratorii superioare sunt de etiologie virală), imunitatea scăzută şi, mai ales, stilul nepotrivit de viaţă, dublat de agresivitatea tot mai puternică a mediului înconjurător. Iată o listă minimă de aliaţi ai bolilor toamnei: alimentele procesate termic, suprarafinate, pline de conservanţi (o umplutură fără aport de substanţe nutritive), clima tot mai schimbătoare, care supune organismul unor adaptări pentru care nu a fost pregătit, variaţiile de temperatură, aerul condiţionat, toate reprezintă un stres căruia organismul trebuie să-i facă faţă, pe lângă stresul de zi cu zi.
În speranţa că ne vom vindeca repede, ne-am obişnuit, atunci când suntem răciţi, să punem mâna pe un antiinflamator sau chiar un antibiotic, uitând că medicamentele antiinflamatoare de sinteză irită sau lezează mucoasa gastrică, ducând uneori la ulcer, iar antibioticele distrug flora microbiană saprofită, scad imunitatea şi nu sunt eficiente în infecţiile virale. Apare, astfel, un cerc vicios între medicamente şi organismul slăbit de ele, care e şi mai predispus la îmbolnăviri. Răcim repetat, facem alte infecţii, luăm iarăşi antibiotice, ajungând astfel la forme din ce în ce mai grave de boală şi la pneumonii.
Salvarea e în natură: TRUSA HAPCIU
Pentru a întrerupe acest circuit, este esenţial să apelăm la un tratament cu produse naturale, lipsite de efecte secundare, şi cu dublu efect: folosite preventiv ajută organismul să-şi crească rezistenţa faţă de îmbolnăviri, iar dacă, totuşi, boala s-a instalat, vi