Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar analizează posibilitatea ca, din 2013, spitalele ce tratează bolnavi în stare gravă să primească mai mulţi bani.
Există spitale care au multe cazuri de bolnavi critici, în stare foarte gravă. Acestea fac cheltuieli în plus pentru tratarea celor în stare foarte gravă, iar cheluielile nu sunt în totalitate acoperite. De aceea, se încearcă găsirea unui model de finanţare care să poată să acopere şi cazurile complexe, care cheltuiesc un procent mai mare din fondurile spitalului. „Orice caz se decontează undeva la 11 lei pe zi, indiferent de gravitatea lui. Există însă pacienţi care au nevoie de tratament care depăşeşte uneori şi câteva sute de milioane de lei vechi. De aplicarea tratamentului depinde însă viaţa bolnavului şi nu avem încotro“, susţin reprezentanţii conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, singura unitate care ar putea intra în vizorul ministerului pentru mărirea de fonduri.
Ministerul Sănătăţii atrage însă atenţia asupra fenomenului de reticenţă al spitalelor din această categorie, de a nu mai primi pacienţi de acest fel. Asta pentru că ei ştiu că nu pot recupera de la casa de asigurări de sănătate ceea ce cheltuiesc pentru aceste cazuri grave. Dacă se va reuşi îmbunătăţirea finanţării, aceste spitale vor rezolva şi problemele de personal, din punct de vedere al liniilor de gardă.
Conducerea Ministerului Sănătăţii susţine că spitatele judeţene sunt eficiente şi că nu trebuie condamnate pentru că trimit bolnavi la alte unităţi, dacă nu au competenţă în anumite cazuri.
Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar analizează posibilitatea ca, din 2013, spitalele ce tratează bolnavi în stare gravă să primea