Născut în 1976 la Cluj, fiu al regretatului critic literar şi traducător Marian Papahagi, descendent al marelui filolog aromân Tache Papahagi, Adrian Papahagi este licenţiat în anglistică al Facultăţii de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai” din Cluj (1999) şi doctor în studii medievale al Universităţii Paris IV-Sorbonne (1998).
Şi-a început cariera universitară în capitala Franţei, predând engleză medievală la Universitatea Paris IV-Sorbonne şi la Institutul Catolic din Paris, între 1999-2003. Astăzi este lector la catedra de engleză a Facultăţii de Litere, Universitatea "Babeş-Bolyai” din Cluj. Fost redactor-şef al revistei Echinox şi director al editurii omonime, colaborator el însuşi la numeroase publicaţii din presă, este şi autor al unor cărţi de specialitate: "Boethiana medievalia. A Collection of Studies on the Early Medieval Fortune of Boethius' Consolation of Philosophy” şi "ABC-Darul creştin-democraţiei”.
Fost consilier al ministrului de Externe Teodor Baconschi, vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate şi director adjunct al Institutului de Studii Populare, Adrian Papahagi este unul dintre noii veniţi în politică, cu ambiţia de a schimba în bine, deopotrivă, calitatea actului politic şi faţa României. Drept care, în decembrie a.c., va candida, din partea PDL, pe lista ARD, pentru un loc de deputat la Cluj-Napoca.
"Cu voie sau fără voie, toţi facem politică”
- D-le Adrian Papahagi, faceţi parte dintr-o veche familie de cărturari ardeleni, v-aţi desăvârşit studiile la Paris şi aveţi o promiţătoare carieră universitară. Ce îl determină pe un om cu asemenea date biografice culturale să intre în politică?
- Exasperarea. Nu-mi place ce se întâmplă în societatea românească şi văd cu disperare că prea puţini români de bună calitate se implică pentru a salva situaţia. De asemenea, i