IAŞI. Anual, în România mor, în medie, 1.900 de copii cu vârsta mai mică de un an. Deşi rata mortalituăţii înfantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990 – 2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 în 1990, 2250 în 2009 şi , respectiv, 1850 în 2011, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011 (conform Institutului Naţional de Statistică).
Directorul medical de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, Maria Stamatin a explicat faptul că anul la Iaşi se nasc aproximativ 6.000 de bebeluşi iar în 2011 au fost 22 de decese şi acestea au survenit la copiii născuţi prematur.
“Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi este cu cea mai mică mortalitte infantilă. Maternităţile mai au nevoie de dotări. La Cuza Vodă din fericire stăm bine dar sunt alte maternităţi care au mare nevoie de echipamente medicale.”, spune medicul Maria Stamatin.
Domnia sa a precizat că ar dori ca în fiecare an să fie dotată cîte o maternitate din ţară cu tot ce este necesar.
La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la ficare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.
O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de noi-născuţi.
IAŞI. Anual, în România mor, în medie, 1.900 de copii cu vârsta mai mică de un an. Deşi rata mortalituăţii înfantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990 – 2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 în 1