Scoaterea medicamentelor ieftine din lista compensatelor poate avea efecte dramatice asupra populaţiei cu venituri mici. Cu toate că producătorii de medicamente generice au achitat deja taxa clawback, aceştia susţin că prezenta taxă, împreună cu eliminarea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate şi introducerea noilor tratamente fără o metodologie transparentă şi obiectivă îi va duce la faliment.
Datorită plăţii taxei clawback şi a termenelor de rambursare de aproape un an, producătorii de medicamente generice ajung să acopere jumătate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, deşi valoarea vânzărilor de medicamente generice reprezintă doar 30% din totalul vânzărilor de medicamente.
Producătorii se plâng că noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreună cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra celor care produc medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili.
„Excluderea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate este o măsură care va restricţiona accesul la tratament pentru pacienţii cronici (cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice) şi pentru cei cu venituri reduse“, atrag atenţia medicii de familie arădeni.
Medicamentele cu preţuri sub 10 lei au reprezentat peste 50% din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populaţia cu venituri reduse. Medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă circa 58% din antibioticele cu prescripţie medicală; 43% din medicamentele cu prescripţie medicală pen- tru afecţiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale s