UE ar avea un "membru secret": China. Potrivit Die Welt, "cel mai important partener comercial al UE după Statele Unite" pune accentul din ce în ce mai mult - spre prejudiciul Bruxelles-ului - pe relațiile sale bilaterale cu cei douăzeci și șapte.
La începutul lunii septembrie, Ministerul de Externe chinez a invitat la Beijing 16 țări din Europa Centrală și de Est, la o "Conferința europeană" pentru a sărbători crearea unui nou parteneriat între statele din Europa Centrală și de Est, numit "CEE".
Acesta din urmă - care a fost dotat în acelaşi timp şi cu un secretariat - include 16 țări, dintre care zece membri ai UE. Dar, deşi toate ţările, de la Albania până la Polonia, şi-au trimis ambasadorii respectivi, cel al UE nu a fost invitat.
Reprezentanţii de la Bruxelles s-au alarmat: vestea părea să corespundă principiului "divide et impera" al politicii Chinei față de UE, noteayă cotidianul german.
Şi atâta timp cât Bruxelles nu-şi va schimba poziţia în priviţa unor aspecte considerate importante pentru China, precum recunoașterea statutului de economie de piață sau abandonarea embargoului asupra vânzărilor de arme, Beijing va continua în mod discret să dezvolte relații de dependență din partea unor state europene, explică politologul Jonas Parello-Plesner preluat de cotidianul de la Berlin.
De exemplu în Grecia, unde China a preluat o parte din portul Pireu, sau în Ungaria, căreia China i-a oferit un "credit special" de un miliard de euro. China a lansat în 2012 o propunere de cooperare economică în valoare totală de 8 miliarde de euro, adresată ţărilor din CEE.
Și în timp ce diplomații chinezi spun că vor să "consolideze relațiile cu UE", prin intermediul acestei cooperări economice, Die Welt observă că Bruxelles-ul rămâne sceptic:
Reprezentanții săi vor să văd dacă Beijing încearcă să facă un lobby din țările CEE, folosind pâ