Fondul Monetar Internaţional (FMI) se teme ca austeritatea din unele ţări europene să nu devină 'imposibil de susţinut politic şi social' într-un moment în care protestele împotriva planurilor de economii bugetare continuă în Grecia sau în Portugalia, conform unui raport publicat joi, transmite AFP.
Există 'riscul ca austeritatea să devină imposibil de susţinut politic şi social în ţările de la periferia' zonei euro (Grecie, Portugalia, Spania), a precizat Fondul Monetar Internaţional într-o sinteză publicată cu ocazia unui recent summit G20 în Mexic. 'Este nevoie de câţiva ani pentru a duce la bun sfârşit reformele bugetare şi structurale' în aceste ţări, atrage atenţia Fondul.
În cadrul adunării sale generale de la începutul lunii octombrie de la Tokyo, FMI a recunoscut că a subestimat impactul planurilor de austeritate asupra creşterii în ţările europene sub asistenţă financiară internaţională, în special Grecia. Evidenţiind un alt risc asupra zonei euro, FMI estimează în raport că anumite ţări ar putea amâna recurgerea la mecanismele de ajutor din 'motive politice'.
La începutul lui septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a aplicat un program de achiziţii de obligaţiuni pentru a determina scăderea ratei de împrumut, însă nicio ţară nu a făcut până acum apel la această iniţiativă. Spania a refuzat până în prezent să apeleze la acest program, temându-se să se plieze la noile măsuri de austeritate impuse prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Atrăgând atenţia asupra riscurilor politice, FMI afirmă că 'o nouă agravare a tensiunilor' în zona euro ar obliga guvernele să accelereze şi mai mult ajustarea bugetară, cu posibilitatea de pierderi 'şi mai importante' pentru creştere. În ceea ce priveşte restul lumii, Fondul face apel încă o dată la SUA să rezolve problema 'vârfului fiscal', relevând t