Primarul PDL, Gheorghe Falcă, acuză atât USL cât şi Ministerul Apărării Naţionale, proprietarul cetăţii, de faptul că au crescut pretenţiile financiare pentru cedarea acestui obiectiv.
Cetatea Aradului este un perpetuu subiect de campanie electorală. De mulţi ani se vorbeşte prin Arad despre trecerea ei de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primărie, însă în cetate a rămas tot batalionul mixt româno-maghiar de menţinere a păcii. Primarul PDL al Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că cetatea se află într-o situaţie critică, în timp ce MApN, alături de USL, şi-ar fi dublat pretenţiile pentru cedarea acesteia în patrimoniul local. Motivul în cadrul procesului de transfer al cetăţii către municipalitate ar fi solicitările suplimentare venite în ultimele luni de la Ministerul Apărării. Cererile ar viza construirea unor clădiri noi, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, în fosta unitate militară din cartierul Gai. Acestea vin însă, potrivit lui Falcă, după ce Primăria a finalizat deja documentaţiile tehnice pentru reabilitarea acestei cazarme, conform condiţiilor stabilite cu reprezentanţii armatei şi proiectanţii militari în timpul anului 2011. Gheorghe Falcă spune că aceste noi pretenţii ridică valoarea investiţiilor pe care municipalitatea ar trebui să le realizeze doar în incinta cazarmei din Gai la aproximativ 17 milioane de euro, un buget mai mult decât dublu faţă de ce era stabilit iniţial. Astfel, ultimele solicitări ar pune în pericol chiar întregul proces de reconversie civilă a cetăţii.
10 milioane în plus
"În condiţiile proiectului iniţial, lucrările evaluate la aproximativ şapte milioane de euro urmau să fie cuprinse în bugetele locale pentru următorii doi ani. În noile condiţii, efortul bugetar este imposibil de susţinut de către municipiul Arad", a declarat edilul PDL. Transferul Cetăţii Aradului către Primărie şi c