Notificarea privind ajutorul de stat pentru Oltchim nu a fost încă trimisă Comisiei Europene, aceasta fiind în lucru, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
'Nu s-a trimis încă notificarea la Comisia Europeană. Aceasta este în lucru, urmând a fi elaborate următoarele documente: proiectul de act normativ prin care se acordă ajutor de salvare în cuantum de 20 milioane euro, studiul de impact economic şi social în cazul opririi activităţii Oltchim, care a fost deja realizat, foaia de parcurs privind strategia avută în vedere pentru Oltchim şi un material care să demonstreze că Electrica se comportă ca un investitor privat prudent prin neexecutarea creanţelor deţinute asupra Oltchim. Un material similar trebuie emis de către AVAS referitor la creanţele asupra Oltchim', a explicat Rodin Traicu.
Acesta a precizat că, din momentul în care notificarea va fi făcută, conform discuţiilor avute cu reprezentanta Comisiei Europene, şi discuţiilor cu Fondul Monetar, Banca Mondială şi Comisia Europeană, timpul maxim pentru repornirea combinatului este de două luni, dar el poate fi scurtat substanţial prin interesul manifestat de către Comisie prin misiunea permanentă a României pe lângă CE. Atunci va fi reluată activitatea la maximum 65% din capacitate.
Rodin Traicu a subliniat că este în proces de repornire activitatea la Oltchim: a fost pusă în funcţiune electroliza cu membrană, a fost pornită fabrica de var (joi) , iar săptămâna viitoare vor fi pornite instalaţiile de polioli şi oxo-alcool.
Retehnologizările şi modernizările societăţii Oltchim ar trebui să se finalizeze începând cu trimestrul al doilea din 2013, moment de la care se estimează funcţionarea societăţii cu un profit de 1,9 milioane euro pe lună, potrivit strategiei de pornire a combinatului, aprobată în u