Potrivit unui ordin al Ministrului Muncii, familiei și protecției sociale, publicat în Monitorul Oficial, valoarea tichetelor de masă stagnează, pentru al 4-lea semestru consecutiv, la 9 lei / zi lucrătoare. Această valoare va fi valabilă pentru al doilea semestru din 2012, începând cu luna noiembrie. Ultima indexare a tichetelor de masă a avut loc în martie 2011.
Conform legii tichetelor de masă (Legea 142/1998), valoarea nominală a acestora se indexează (obligatoriu până în 2012, opţional din 2012) semestrial, cu indicele preţurilor de consum la mărfurile alimentare, comunicat de INS. Cu toate acestea, valoarea nominală a tichetelor de masă nu mai fost indexată în ultimele 3 semestre şi a rămas 9 lei, după alte 3 semestre de stagnare.
Conform unor analize recente ale Institutului de Economie Naţională al Academiei Române, valoarea de 9 lei a unui tichet de masă nu mai acoperă costul unei mese de prânz, valoarea recomandată fiind de 12 lei. Aproximativ 2 milioane din cei 4 milioane de salariați din România primesc tichete de masă de la companiile în care lucrează.
Tichetele de masă sunt cel mai utilizat beneficiu din România, datorită faptului că sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si sunt exceptate de la taxele social-salariale şi social-patronale. Din iulie 2010, sunt supuse impozitării cu 16% (impozit pe venit). Valoarea lunară a tichetelor de masă primite de un salariat ajunge la aproximativ 190 de lei, adică aproape 30% din salariul minim net sau 12% din salariul mediu net.
Transformată în euro, valoarea unui tichet de masă/zi este de 1,99 euro. Spre comparație, același tichet este echivalentul a 3,80 de euro în Cehia, 4 în Slovacia, 5,29 în Franța și 9 în Spania.
La emitere, în martie 1999, valoarea nominală a unui tichet de masă era de 16.000 de lei vechi (1,6 lei), de atunci fiind inde