Dezbaterile din grupurile de lucru din prima zi a Bucharest Forum, organizat de Aspen Institute Romania în perioada 8-9 noiembrie 2012, au condus la stabilirea principalelor elemente care pot sta la baza unui Pact pentru relansarea economiei, care să fie împărtăşit în egală măsură de decidenţii din mediul de afaceri şi din cel politic.
„Acest Pact nu este gândit ca un document final, ci ca un proces continuu de consultare şi de dialog, care să rezulte în măsuri şi politici care să permită relansarea economică a României şi poziţionarea strategică a acesteia la nivel regional“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Principiile unei noi viziuni
Participanţii au identificat cinci principii care să stea la baza unei viziuni comune împărtăşite de mediul guvernamental şi de afaceri: transparenţă, continuitate, predictibilitate, stabilitate, expertiză, supraveghere eficientă, menţinerea unui proces continuu de consultare.
De asemenea, au fost identificate cinci arii de recomandări: procesul şi mecanica dialogului; guvernanţa şi transparenţa; finanţare publică şi privată; utilizarea talentului; includerea soluţiilor oferite de tehnologie şi inovare.
Elementele principale ale Pactului
România are nevoie de noi viziuni, strategii şi politici publice şi să depăşească stadiul actual, caracterizat de fragmentare, lipsă de coerenţă şi suprapuneri între diverse abordări strategice. Un dialog real între Guvern, sectorul de afaceri, profesional şi organizaţiile sindicale este o necesitate.
Cum să ne consolidăm progresele
Iată câteva măsuri care, potrivit iniţiatorilor, pot permite României să consolideze progresele obţinute în domeniul fiscal şi financiar în ultima vreme şi să-i permită să-şi relanseze economia, făcând faţă provocărilor regionale şi globale:
- Menţinerea stabilităţii sistemului bancar;
- Identi