Funcţionarii europeni, despre care se crede că au salarii nemeritat de mari, s- au aflat în grevă joi 8 noiembrie şi o altă acţiune este prevăzută pentru 16 noiembrie. Motivul : o creştere a salariului ratată pentru 2013 şi teama de a nu-şi vedea plata redusă din 2014.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Circa 500 de functionari manifestau joi la Bruxelles in fata Consiliului de Ministri şi a Comisiei Europene.
Actiunea lor, declansata de sindicatele europene, a fost decisa dupa ce o propunere a Presedintiei Cipriote a UE prezentata in 2 noiembrie, prevedea reduceri la capitolul "cheltuieli administrative" după 2014.
La aceasta se adaugă şi faptul că o propunere a Comisiei Europene de a adăuga un procent de 1.7% la salariul functionarilor europeni in 2011 si 1.6% in 2012 nu a fost adoptata de statele membre. Comisia mai propunea si o reducere cu 5.5% a impozitelor functionarilor (si asa taxati putin) care de asemenea este blocata. Functionarii au priceput ca in ianuarie 2013 nu vor avea marirea de salariul sperata cu 8.8% (cifra rezultata din adunarea celor de mai sus).
Greva lor din 8 noiembrie a precedat reuniunea maraton consacrata bugetului UE 2013, care a debutat pe 9 noiembrie la Bruxelles.
Dar cât de justificata este aceasta greva ? Sindicatele spun ca statele membre nu au curajul sa aprobe marirea salariilor UE intrucât nu pot vinde acest subiect electoratului in perioada de criza.
UE angajeaza in jur de 40.000 de persoane din care doar o parte sint functionari si beneficiaza de salarii robuste,de indemnizatii, de asigurari de sanatate complete si de pensii atragatoare.
In grila de salarizare UE, functionarii debutanti de rang AD5 isi incept cariera la 2650 brut pe luna si o pot termina in gradul AD 16 la 18.300 de euro brut pe luna.
In paralel, un alt scandal iese la suprafata. @N_